10 Onvergetelijke Tweelingen

Films Lijstjes Lijstjes Rubrieken Rubrieken Series

We weten allemaal wat ze zeggen over tweelingen: double the trouble, but twice the fun. Maar klopt dat wel? Wie waren de leukste, meest indrukwekkende of memorabele tweelingen in ons collectieve film- en televisiegeheugen? Check hier een lijstje met  de leukste dubbelgangers. 

1. De Tweeling (2002)

lijstje-tweeling

We beginnen met een inkoppertje. In 2002 werd het boek De Tweeling van Tessa de Loo verfilmd door Ben Sombogaart. Lotte en Anna, tweelingzusjes ten tijden van de tweede wereldoorlog, worden uit elkaar gehaald na het overlijden van hun ouders. Na het succes dat de film binnen wist te slepen, volgde er in 2015 een musical.

2. The Parent Trap (1998)

lijstje-tweeling4

De tweeling in The Parent Trap wordt gespeeld door één actrice. Lindsay Lohan was op dat moment twaalf jaar oud en een stuk onschuldiger dan nu. In The Parent Trap besluiten Hallie en Annie om hun ouders voor de gek te nemen in de hoop dat ze weer bij elkaar komen. Wat misschien een minder bekend weetje is, is dat deze film gebaseerd is op een boek uit 1949, dat tevens in 1961 óók al verfilmd is. Toen nam Hayley Mills de rol van de twee zusjes op zich, die in die film Susan en Sharon heten.

3. It Takes Two (1995)

lijstje-tweeling5

Een paar jaar eerder zagen we eigenlijk exact hetzelfde plot in It Takes Two. Ook daar besluiten twee identieke zusjes om hun omgeving voor de gek te houden. In It Takes Two worden de twee zusjes gespeeld door twee actrices en wel de allerbekendste tweeling van Hollywood; Mary-Kate en Ashley Olsen. De twee zusjes hebben eigenlijk maar weinig films waarin zij níet samen een tweeling spelen. De grootste uitzondering op deze regel is Full House, waarin zij samen één personage, Michelle Tanner, spelen. Zo kan het dus ook.

4. Harry Potter (2001-2011)

lijstje-tweeling6

Hoogste tijd voor een mannelijk duo, en wát voor een! Fred en George, misschien wel de leukste tweeling van de recente filmgeschiedenis. De twee roodharige mannetjes zijn altijd in voor een dolletje of wat snode plannen, maar zijn ook helden als het nodig is. Gespeeld door Oliver en James Phelps (wie welke is weten we niet) gaan ze volledig in sync door het leven waarbij ze zelfs elkaars zinnen afmaken. Het zou niemand verbazen als ze dat in het echt ook doen.

5. The Shining (1980)

lijstje-tweeling3

Deze tweeling uit The Shining zorgt, in tegenstelling tot de vorige tweeling, voor veel nachtmerries. Niks snode plannen, maar heuse rillingen over de rug. Ruim 35 jaar later zijn de twee vrouwen, Lisa en Louise Burns, gezellige dames van tegen de vijftig. Hun acteercarrière is op niks uitgelopen aangezien ze na The Shining in geen enkele andere film meer gespeeld hebben.

6. De Schippers van de Kameleon (2003)

1002004000089570_5

Nóg een tweeling van Hollandse bodem, onze eigen schippers van de Kameleon. Oorspronkelijk is dit een boekenreeks van Hotze de Roos, maar in 2003 maakte Steven de Jong een verfilming ervan. In de hoofdrol zien we Koen en Jos van der Donk, destijds vijftien jaar oud. De twee hebben daarna nog enkele kleine cameo’s gehad en zijn ook te zien in de vervolgfilm De Kameleon 2 én de musical De Kameleon Ontvoerd.

7. Alice in Wonderland (2010)

lijstje-tweelingen10

De bizarre Tweedledum en Tweedledee (of Diedeldom en Diedeldie in het Nederlands) is een tweeling verzonnen door Lewis Caroll en dus onder andere te zien in de verfilming van Alice in Wonderland uit 2010 door Tim Burton. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook deze tweeling enigszins op de zenuwen werkt, simpelweg om hoe ze eruit zien en zich gedragen. Ze worden gespeeld door Matt Lucas, en hoewel een groot deel van hun uiterlijk CGI is, is Matt Lucas in het echt nét zo kaal als zijn personages.

8. Star Wars (1977)

lijstje-tweelingen11

De enige twee-eiiige tweeling in deze lijst, maar toch konden we Luke en Leia niet weglaten. Misschien als de twee ietsje meer op elkaar hadden geleken, waren flink wat problemen voorkomen… Op internet gaan nu theorieën de ronde dat George Lucas van tevoren niet had bedacht dat Luke en Leia tweeling zou zijn. Volgens sommigen is dit pas later toegevoegd aan het verhaal, waardoor er nu een rare kronkel in het verhaal lijkt te zitten.

9. The Social Network (2010)

lijstje-tweelingen1

In The Social Network zien we het verhaal van Mark Zuckerberg en hoe hij Facebook ontwikkelde. In deze film zien we hoe de broertjes Cameron en Tyler Winklevoss de antagonist van het verhaal zijn. In werkelijkheid bestaan de twee broertjes ook echt, die gekscherend wel eens de Winklevi genoemd worden. Ze worden allebei gespeeld door Armie Hammer en in een interview hebben de twee broers gezegd best tevreden te zijn met hoe Hammer hen neer heeft gezet.

10. Orphan Black (2013-2017)

lijstje-tweelingen13

Niet de meest conventionele tweeling zoals we die gewend zijn, maar wel ontzettend vet! Tatiana Maslany speelt in de serie Orphan Black geen tweeling, maar een bijna oneindige hoeveelheid kloons van dezelfde vrouw. Tatiana weet ieder personage een geheel eigen karakter te geven en speelt een groot deel van de serie in haar eentje. Met het laatste seizoen dat in juni 2017 is uitgekomen kan deze lijst eigenlijk alleen maar afgesloten worden met het bijzondere acteerwerk van deze fantastische Tatiana.

Van film tot televisie, eeneiig, twee-eiig tot klonen, tweelingen zijn een inspiratiebron voor velen. Inderdaad, double the trouble, maar soms ook dubbele humor, dubbele spanning, dubbele drama, dubbele horror…  Tweelingen mogen dus dubbel en dwars terug blijven komen! 

Maren Zeinstra
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef...

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password