Recensie: Risen

DVD / Blu-Ray / VOD Films Recensies Slider
7

Goed

Samengevat

Risen is absoluut een goede toevoeging aan de vele films over het leven van Jezus Christus en werkt als film best goed, maar dan vooral in de eerste helft van de film. Daarna begint het verhaal wat in te zakken. Het wordt helaas toch wat meer een standaard film, en het gedurfde waar Kevin Reynolds eerder mee kwam is dan een beetje over. Het acteerwerk van Joseph Fiennes is absoluut geloofwaardig, maar hij wordt in de tweede helft niet voldoende in zijn rol uitgedaagd. Hierdoor is Risen een leuke film, maar komt het niet over de middelmaat heen, terwijl dat er zeker wel in zat.
7

Goed

Wanneer Clavius met zijn legioen in Jeruzalem arriveert krijgt hij door dat er veel is veranderd terwijl hij weg was. Er is namelijk een man, Yeshua, die zichzelf als de Messias heeft geïntroduceerd en daar zijn de Joodse priesters het absoluut niet mee eens. Clavius krijgt geen enkele rust en wordt opgedragen om erop toe te zien dat de kruisiging van Yeshua, op orders van Pontius Pilates, netjes zal worden voltrokken zonder incidenten. Zo geschiedde, maar om er voor te zorgen dat er geen opstanden komen, moet het lichaam van Yeshua worden bewaakt wanneer het na de kruisiging wordt begraven. De bewakers worden echter dronken en als ze uit hun roes ontwaken is het graf leeg. Wat is er met het stoffelijk overschot gebeurd?

Het verhaal van Jezus Christus is natuurlijk al diverse malen verfilmd op verschillende manieren. Zo werd in The Passion of the Christ bijvoorbeeld vooral een zwaar controversieel beeld geschetst, en is Jezus of Nazareth uit 1977 een hele lange verfilming. Risen wil daar een film aan toevoegen die een eigen draai geeft aan het verhaal. Dat doen ze door het verhaal vooral uit de ogen van Clavius te laten vertellen. Clavius gelooft helemaal niet in de Messias, hij is echter wel iemand die nieuwsgierig is naar de waarheid, en gaat dus op zoek naar de werkelijke oorzaak van het verdwijnen van het lichaam van Jezus Christus, die dus in deze film bij zijn Hebreeuwse naam, Yeshua, wordt genoemd.

risen01

De opbouw bij dit verhaal is dan ook van cruciaal belang. Als kijker wil je mee gaan in het kritische van Clavius, omdat hij nadenkt en niet zomaar klakkeloos alles gelooft wat mensen hem zeggen. Je weet dan als kijker ook eigenlijk niet of aanhangers gewoon zijn graf hebben geroofd, of dat Yeshua nu echt zelf is herrezen. Hij laat geen steen on-omgedraaid in zijn onderzoek om te bewijzen dat de volgers van Yeshua alles in scène hebben gezet om meer mensen tegen de Joodse priesters op te zetten. Toch begint zijn ongeloof te wankelen, wanneer hij niet kan verklaren wat hij meemaakt en wanneer het verhaal van de tegenstanders van Yeshua wel erg dun blijkt te zijn.

Het acteerwerk van met name Joseph Fiennes, die Clavius speelt, is echt zeer goed te noemen. Als kijker geloof je in deze man die ook een leger goed weet te leiden en die ook zijn onderzoeken zeer grondig uitvoert. Je leeft met hem mee als zijn geloof begint te wankelen en hij eigenlijk niet goed weet wat hij met de nieuwe informatie moet. Cliff Curtis die Yeshua speelt komt zeer ingetogen over en daardoor is hij als een Messias geloofwaardiger dan je in eerste instantie zou denken.

risen02

Kevin Reynolds deed de regie voor deze film, en deze begint dus zoals gezegd erg sterk. Je wordt als kijker in een soort ouderwetse “who-dun-it” meegetrokken. Risen heeft namelijk in het eerste deel veel weg van een detective verhaal dat zich toevallig in de tijd van Jezus Christus afspeelt. Wat dan weer wel jammer is, is dat hij zichzelf niet iets meer heeft uitgedaagd in het tweede deel van de film. Clavius mag hier te makkelijk één kant kiezen in plaats van zich in een soort spirituele tweestrijd te bevinden wat heel makkelijk had gekund en de originele invalshoek van de eerste helft zou hebben versterkt.

De blu-ray van Risen is goed verzorgd met mooie beeld- en geluidskwaliteit zoals we dat tegenwoordig mogen verwachten van een blu-ray uitgave. Daarnaast mogen we ons ook verheugen op een aantal leuke extra’s. We krijgen wat verwijderde scènes en het audio commentaar is ook aanwezig, maar daarnaast hebben we nog een aantal behind-the-scenes featurettes. Zo krijgen we te zien hoe ze het oude Jeruzalem tot stand hebben gebracht en krijgen we een uiteenzetting te zien van de slag van de zeloten.

Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password